....Koliko znamo srpski jezik
  Heim
   
 
1
1
1
1
1
1
1
1

Retko se vozim autobusima Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća Novi Sad (JGSPNS), pa sam tek nedavno uočio jednu pismenu poruku putnicima u autobusima i začudio se da niko dosad nije reagovao.

U autobusima JGSPNS, na srpskom jeziku i ćiriličnim pismom napisana je poruka putnicima sledeće sadržine:

"ОБАВЕЗНО КУПИТИ ИЛИ ПОКАЗАТИ КАРТУ КОД ВОЗАЧА".

Lepa naša srpska jezika, što bi rekao Lala u vicu. Ali Lala to u stvarnosti ne bi rekao. On bi rekao:

"КАРТУ ПОКАЗАТИ ИЛИ КУПИТИ ОД ВОЗАЧА“ или „КАРТУ КУПИТИ ИЛИ ПОКАЗАТИ ВОЗАЧУ".

Pokazati kartu kod vozača je konstrukcija „sačuvaj Bože“. To bi značilo da se pokazuje nekom drugom licu, a ne vozaču. Jer karta se pokazuje „vozaču“, a ne „kod vozača“. „ОБАВЕЗНО ПОКАЗАТИ“ je pleonazam, jer ako kartu treba pokazati onda je ta obaveza već sadržana u glagolu ПОКАЗАТИ. To znači da je reč ОБАВЕЗНО u ovoj poruci višak.

Novosadski vlastoljupci su argumentima sile uveli u javnu upotrebu na vozilima (JGSPNS) ćirilično pismo, a srpski jezik je na vozilima već bio instaliran. Uvođenjem ćiriličnog pisma će, kako su to obrazložili, biti ispoštovana zakonska odredba, pa će time pomoći i očuvanju i unapređenju srpskog jezika. Ne znaju, a da su ljubitelji srpskog jezika, a ne vlastoljupci, znali bi da je srpski jezik lep, ali težak i komplikovan i da treba voditi računa o tome kako se koristi, ako već hoćeš da ga očuvaš. Naravno i da ga usput ne iskvariš. E, upravo se to desilo našim, novosadskim vlastoljupcima. Nisu shvatili da nije dovoljno samo pisati ćirilicom, nego da je potrebno i znati pisati po pravilima srpskog jezika.

Stjepan A. Seder

April 2013.